26 octombrie 2012

Elevii la ce confesiune vor fi înscrişi din oficiu?

Iată ce problemă propunea Atila Nyerges, preşedintele ASUR, în 14 septembrie 2012, pe facebook:

La început de școală, se dă următorul studiu de caz, deloc ipotetic:

Domnul Popescu este director la școala nr. X din localitatea N. Nu știe care este proporția copiilor proveniți din familii ortodoxe și nici câte sau exact care confesiuni sunt reprezentate în rândul familiilor care și-au trimis copiii să învețe la școala pe care o conduce.

Cum ar trebui să procedeze în legătură cu organizarea orelor de religie?

Avem variantele de mai jos:

1. Nu face nimic special. Tratează materia religie la fel ca pe oricare dintre celelalte materii.

2. Îi întreabă pe părinți despre religia lor pentru a ști care religii sunt reprezentate și numărul copiilor în această situație pentru a putea dimensiona corect resursele umane (profesorii de religie de diferite confesiuni) și de spațiu.

3. Îi informează pe părinți despre drepturile lor legale de a-și retrage copilul de la orele de predare confesională a religiei majoritare (pentru care are deja profesor la dispoziție). Le transmite părinților faptul că a pus la dispoziția elevilor de alte confesiuni sau fără religie un spațiu separat destinat fie predarii unei alte religii (la cererea expresă a parintelui și dacă se atinge o masă critică de solicitanți) sau studiului individual la alte materii pentru elevii pentru care nu se dorește studierea materiei religie.

Vă rugăm comentați cum ar trebui să procedeze domnul director Popescu și care sunt consecințele variantelor de mai sus!
Aveți și alte sugestii?


În masă, în virtutea inerţiei, din laşitate sau din indiferenţă, majoritatea directorilor aplică, fără discernământ, soluţia 1: nu vor face absolut nimic, nici măcar pentru a avea o imagine corectă. De fapt această problemă nici nu este conştientizată de majoritatea directorilor. Pentru că este o problemă, o contradicţie legislativă ce a apărut deoarece majoritatea parlamentarilor au votat Legea Educaţiei după cum le-a dictat patriarhul Bisericii Ortodoxe din România şi nu după cum ar fi fost corect şi normal, aşa cum a fost propus în proiectul legii, generat în urma consultărilor. Şi aşa s-a ajuns ca directorii de şcoală să activeze încălcând legea în ceea ce priveşte discriminarea prin religie. Iată şi nota de informare a ASUR cu privire la situaţia respectivă, unde se subliniază că:
Art. 5. – (5) Este interzisă prelucrarea datelor cu caracter personal legate de convingerile religioase sau de apartenenţ a la culte, cu excepţia desfăşurării lucrărilor de recensământ naţional aprobat prin lege sau în situaţia în care persoana vizată şi-a dat, în mod expres, consimţământul pentru aceasta.
(6) Este interzisă obligarea persoanelor să îşi menţioneze religia, în orice relaţie cu autorităţile publice sau cu persoanele juridice de drept privat.
Ținând cont de cele de mai sus, înscrierea la cursurile de religie, indiferent de confesiune, necesită acordul prealabil al părinților și/sau elevilor, exprimat în scris la începutul fiecărui an școlar.[...]
Responsabilitatea privind respectarea tuturor prevederilor legale vă revine dumneavoastră, în calitate de director al unității de învățământ. În mod specific, înscrierea elevilor la orele de religie fără un acord explicit din partea părintelui și/sau elevului poate fi încadrată în prevederile Art. 247 din Codul Penal:

Art. 247 Abuzul în serviciu prin îngrădirea unor drepturi
Îngrădirea, de către un funcţionar public, a folosinţei sau a exerciţiului drepturilor unei persoane ori crearea pentru aceasta a unei situaţii de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie, apartenenţă politică, convingeri, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.




Unii directori ce au primit mesajul de la ASUR chiar l-au luat în considerare. Astfel au ajuns la inspectorat solicitări oficiale sau mai puţin oficiale pentru a lămuri situaţia. Şi ce credeţi că face ministerul şi oamenii de acolo ce sunt puşi să "respecte legile"? Reprezentanţii Direcţiei Generale Educaţie şi Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii şi ai Direcţiei Generale Juridice din Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului emit o notă "Referitor la clarificarea unor aspecte privind studierea orelor de religie" a cărei concluzie sună aşa:
În consecinţă, numai elevii care nu doresc să studieze disciplina religie au obligaţia de a solicita în scris acest lucru. Ceilalti elevi sunt inscrişi din oficiu pentru studiul disciplinei religie, o cerere scrisă din partea acestora excede cadrul legal stabilit de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.


Păi bine domnilor, şi la ce confesiune vor fi înscrişi din oficiu?

3 comentarii:

  1. http://profudereligie.blogspot.ro/2012/10/elevii-la-ce-confesiune-vor-fi-inscrisi.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Suntem praf. Pentru pagina de citate: Valoarea morala a unui om nu se masoara pn convingerile sale religioase, ci prin inclinatiile afective pe care le-a primit de la natura. Einstein

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am certitudinea că acest citat este al lui Einstein. Dimpotrivă.
      Mulţumesc oricum.

      Ștergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.